Recept voor risotto met quinoa, crème fraîche en hazelnoten
Dit recept voor risotto gebruikt niet rijst, maar het graan quinoa als hoofdingrediënt. Quinoa zit boordevol vezels en essentiële eiwitten. Quinoa bevat zelfs meer eiwitten dan ieder ander graan en bevat tevens ijzer en kalium. De bereidingswijze van quinoa is vergelijkbaar met die van rijst. Je kookt het graan in een pan totdat het gaar is.
Ingrediënten voor 6 porties
- 290 gram ongekookte quinoa
- 1400 ml water
- 240 gram gesnipperde ui
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 3 eetlepels crème fraîche
- 3 eetlepels fijngehakte, geroosterde hazelnoten
- 1 theelepel boter
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze
1. Doe de quinoa in een zeef, zet de zeef in een grote schaal en schenk water over de quinoa. Roer de quinoa gedurende 30 seconden met je handen door het water. Geniet de quinoa vervolgens af en laat het uitlekken. Herhaal deze stap twee keer.
2. Doe het water, het zout, de tijm en het laurierblaadje in een grote koekenpan en breng het geheel op halfhoog vuur aan de kook. Doe vervolgens een deksel op de pan en laat het mengsel 5 minuten koken. Haal vervolgens de tijm en het laurierblaadje uit de pan en houd het gekruide water warm op laag vuur.
3. Smelt de boter in een middelgrote koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze gedurende 10 minuten. Schep de ui regelmatig om. Voeg vervolgens de quinoa toe en kook deze 2 minuten waarbij je continu door de pan roert. Voeg het gekruide water met kleine beetjes tegelijkertijd toe en roer het geheel goed door totdat het water is opgenomen voordat je weer wat water toevoegt. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je al het water hebt toegevoegd. Roer vervolgens de witte wijnazijn door de risotto.
4. Verdeel de risotto over 6 borden en doe 1½ theelepel crème fraîche op iedere risotto. Strooi 1½ theelepel hazelnootkruimels over iedere bord en serveer het gerecht vervolgens direct.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 245 Vetten: 8 gram Waarvan verzadigd: 2,5 gram Koolhydraten: 37,4 gram Eiwitten: 7,3 gram